Свято Трійці в селі Морівськ

Дата: 29.06.2016 10:39
Кількість переглядів: 1130

День Святої Трійці є одним з основних християнських свят. Його прийнято святкувати на 50-й день після Великодня. Цього року воно припало на 19 червня.  В народі свято Трійці називають П'ятидесятницею або Зеленими днями. Цієї світлої днини в наші домівки входить мир та  Божа благодать. 

Природа оживає і заливає землю яскравими фарбами та ваблячим ароматом. Людські серця наповнюються добром, щирістю, любов'ю. Всі православні люди прикрашають будинки зеленню, готують святковий стіл, кличуть гостей.  Така святкова атмосфера панувала і в селі Морівськ, яке розташоване серед мальовничої природи на березі річки Десна.  Морівськ -  одне з найстаріших сіл  в Україні.  Його територія була заселена людьми з прадавніх часів. Історія населеного пункту сягає своїм корінням в глибокі часи епохи неоліту.  

За Книгою Великого Креслення с. Морівськ  значиться містом Муромськом, причому ця форма назви Моровськ дала вченим останнім часом підставу для здогадки, що за легендою там народився билинний богатир Ілля прозваний Муромцем (Моровцем) за назвою цього міста. В селі Морівськ народились такі відомі люди як: композитор, пісняр - Пономаренко Григорій Федорович, професор, доктор економічних наук, кандидат філософських наук, професор кафедри економічної теорії Національного університету державної податкової служби України - Старостенко Ганна Григорівна,  артист драми Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, народний артист України - Судак Валентин Іванович.

День в селі розпочинається з богослужіння в Миколаївські церкві прикрашеній ошатною зеленню, бо саме на Трійцю, історично, православна церква святкує день свого народження. Церковні дзвони своїм відлунням сповіщають про радість та закликають людей до молитви  за сім'ю та родину, нашу неньку Україну. Після церковних урочистостей мешканці села збираються  на березі річки  Десна, де проходить концертна програма. 

Розпочався святковий концерт  вітальним словом  голови Деснянської селищної ради об'єднаної територіальної громади  Ю.В. Осташевським, який побажав міцного здоров'я, щастя, благополуччя і добробуту  в сім'ях, мирного неба та тісної співпраці і взаєморозуміння в новоутвореній громаді. По – родинному тепло звернувся до односельчан сільський староста М.В. Дяченко, згадав історію села, відомих людей Морівська, учасників АТО та побажав всім невичерпного джерела енергії та нових здобутків. Серед гостей на святі були присутні: заступник селищного голови Деснянської селищної ради з питань діяльності виконкому Т.В. Прокопенко та секретар Деснянської селищної ради Н.А.Рудь..

В цьому році День святої Трійці співпав із Днем медичного працівника. Тому  з нагоди професійного свята голова Деснянської селищної ради Юрій Валентинович  Осташевський нагородив грамотами « за сумлінну працю, особистий внесок у збереження здоров'я населення»: В.М. Андрієску, Л.М. Бесага, Л.П. Глибовець, К.С. Радько. Серед яких Сківка Ніна Іванівна, яка відзначила свій 60-річний ювілей роботи у медичній галузі. В1956 році закінчила Ріпкинське медичне училище і розпочала свою трудову діяльність фельдшером – акушером в ФАП села Рудня. І на даний час залишається віддана своїй професії,  маючи  лише один запис в трудовій книжці. Юрій Валентинович вручив цінні подарунки: завідуючому амбулаторії загальної практики сімейної медицини Р.К. Андрієску, медичним працівникам: Л.І. Христачевській, Л.І. Бондаренко.

      

Працівники Морівського будинку культури,  на чолі з директором В.М. Дяченко підготували  чудову програму  з піснями,  віршами, гуморесками . Чарівні пісні у виконанні  колективу народної пісні « Морівчаночка» було чути далеко над тихими водами річки Десна. В цей день колектив святкував свій 6-ти річний ювілей. Порадувала слухачів власним віршом «Зелена неділя» О.М.  Литвин. Неповторним голосом зачарувала глядачів, Шейгун Діана, учениця 7-го класу, неодноразова призерка районних фестивалів. Всі присутні отримали безліч задоволення, позитивних емоцій, відчули душевний спокій і  переконались, що село багате талановитими творчими людьми.  

      

Гостинні господині Морівська після концерту пригощали всіх присутніх смачними українськими народними стравами. Свято тривало до пізньої години.  Зелені свята завершуються в понеділок обрядом «Дівка на дереві». Звичаї та традиції – це духовна сила нашого народу. Ми повинні не лише їх знати, але й передавати з покоління в покоління.

Свято надихнуло всіх присутніх на добрі справи, наповнило серця любов'ю, подарувало сімейний затишок і добро, принесло щастя і впевненість в майбутньому. Наше майбутнє – це Деснянська об’єднана територіальна громада, яка завжди надасть підтримку у розбудові нашої «маленької держави». Адже лише спільна взаємоповага, ініціативність, стануть запорукою нашого добробуту.

                                                                          Написала статтю Шурубура Ірина


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь