Про роботу  Козелецького відділення Фонд соціального страхування України за 2017 рік

Дата: 12.03.2018 15:06
Кількість переглядів: 588

Про роботу  Козелецького відділення Фонду за 2017 рік

 

Минулого року було завершено заходи, пов`язані з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів. У нових умовах роботи Козелецьким відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області загалом було забезпечено своєчасне та в повному обсязі надання матеріального забезпечення застрахованим особам, проведення страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей), забезпечення застрахованих осіб та потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання медичними,  соціальними та  послугами з реабілітаційного і санаторно-курортного лікування. Крім того, велика увага приділялась здійсненню профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, усуненню загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, та контролю за дотриманням законодавства з охорони праці. Також спеціалістами відділення вживались заходи з попередження неправомірного використання страхових коштів на підприємствах, в установах і організаціях, підвідомчих Козелецького і Бобровицького  районів.

За  2017 рік сума витрат на надання матеріального забезпечення склала 9827,7 тис. гривень. Страхувальниками подано до відділення 1721 заяву-розрахунок на фінансування  для  надання  матеріального забезпечення на загальну суму 9662,6 тис. гривень. При цьому, загальна кількість оплачених днів за звітний період становила 47649 днів, що менше минулорічного показника на 23,9 відсотка.   

Із цієї суми в структурі витрат питому вагу, а це 67,6 %, займає допомога по тимчасовій непрацездатності. З урахуванням допомоги по догляду за хворими сума її склала 6642,1  тис. гривень.

На  забезпечення виплат по вагітності і пологах було направлено кошти обсягом     3117,6 тис. грн, (105,6 % до минулорічного), що в загальній сумі витрат становить 31,7 відсотка. Для виплати допомоги на поховання направлено 68,1 тис. грн, (виплачено 18  допомог).

Страхові виплати від Фонду, разом із наданням допомоги по тимчасовій непрацездатності потерпілим, за минулий рік по Козелецькому та Бобровицькому районах  отримали 176 потерпілих (членів їх сімей) в загальній сумі 2816,1 тис. гривень.  Ці витрати порівняно з 2016 роком зросли на 223,6 тис. грн, або  8,6 відсотка.  У структурі страхових виплат основна частина (95,82 %) припадає на щомісячні страхові виплати – сума  витрат склала 2698,3 тис. грн, допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві (3,73 %),  що в сумі складає 105,2 тис. грн, та на одноразову допомогу (0,45 %) – в сумі 12,6 тис. гривень.

Станом на 01 січня 2018 року щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, отримували 166 осіб. Сума витрачених коштів на цей вид виплати склала 2585,5 тис. грн,  це на 283,7 тис. грн, або майже на 11 % більше минулорічної.    

Сума витрат на виплату щомісячної страхової виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, за звітний рік склала 11,3 тис. грн, що на 12,7 % менше витрат попереднього року, а  кількість таких отримувачів становить 10 осіб.

Одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілому призначено 3 особам на загальну суму  12,6 тис. грн, при цьому середній розмір допомоги на одного потерпілого склав 4,2 тис. гривень.

У 2017 році забезпечення застрахованих осіб та потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання медичними та соціальними послугами здійснювалось згідно з визначеною потребою в необхідному обсязі та відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Послуги з відновлювального лікування (медичної реабілітації) застрахованих осіб і членів їх сімей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за висновками лікарів отримали 40 хворих на загальну суму 463,8 тис. грн, в тому числі в Бобровицькому районі – 18 осіб, в Козелецькому – 22 особи. У 2016 році таке лікування отримали 29 осіб.

Упродовж 2017 року в закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 5  потерпілих на виробництві на суму 18,2 тис. гривень. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення через аптечні заклади було забезпечено  4 осіб,  сума витрат за які склала 35,1 тис. гривень.

Одна особа, що має інвалідність внаслідок трудового каліцтва, пройшла санаторно-курортне лікування на суму 13,4 тис. гривень. Відповідно до укладених договорів із протезно-ортопедичними підприємствами на суму 62,4 тис. грн було забезпечено 4  потерпілих на виробництві технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними та іншими виробами).  Спеціальними засобами пересування (колясками) забезпечено 2  потерпілих на суму 83,1 тис. гривень.

Спеціалістами відділення постійно проводиться цілеспрямована робота з профілактики виробничого травматизму та профзахворювань, надається всебічна допомога роботодавцям із організації роботи з охорони праці. Але такі випадки все ж стаються. За 2017 рік відділенням було зареєстровано 10 нещасних випадків на виробництві, в тому числі один – зі смертельним наслідком (у 2016 році було відповідно 11 випадків, 2 з яких зі смертельними наслідками).

В умовах зростання показників захворюваності населення та, як наслідок, збільшення обсягів фінансових виплат за листками непрацездатності значна увага приділялась питанням дотримання чинного законодавства страхувальниками при нарахуванні та виплаті допомог за рахунок коштів Фонду. Як свідчить статистика, за результатами перевірок кожне третє підприємство, установа чи організація має порушення. Впродовж 2017 року проведено перевірки у 129 роботодавців, із них виявлено порушення та застосовано фінансові санкції на суму близько 44 тис. грн до 45 страхувальників.

Для попередження незаконного витрачання коштів Фонду за всіма заявами-розрахунками на етапі опрацювання забезпечено контроль та моніторинг поданих страхувальниками сум, з’ясовуються причини перевищення більше ніж у 2 рази розміру середньоденної допомоги над середньоденною заробітною платою, яка склалась у страхувальника за підсумками роботи за останні три місяці, проводиться розслідування випадків невиробничого травматизму та у співпраці з відповідальними працівниками роботодавців вживаються заходи з усунення виявлених порушень.

У поточному  році  основними завданнями в роботі відділення є своєчасне та в повному обсязі фінансування виплат та допомог, контроль за обґрунтованістю заявлених страхувальниками страхових коштів, попередження неправомірних витрат на етапі опрацювання заяв-розрахунків, а також проведення заходів зі зниження рівня захворюваності працівників та відновлення їх здоров’я. Для цього спеціалістами  відділення будуть використані всі наявні можливості та забезпечено якісне виконання статутних завдань Фонду соціального страхування України.

 

Микола Гарбуз, начальник Козелецького відділення Управління виконавчої  дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь