Головне управління ДФС у Чернігівській області застерігає суб’єктів господарювання  від неправомірного заниження митних платежів

Дата: 29.05.2019 11:36
Кількість переглядів: 350

У підрозділі митного аудиту ГУ ДФС у Чернігівській області звертають увагу платників податків на необхідність дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи з метою упередження негативних наслідків господарської діяльності – заниження податкових зобов’язань зі сплати митних платежів.

Так, під час документальної виїзної перевірки одного із суб’єктів ЗЕД області, виявлені недостовірні відомості щодо умов поставки товару, зазначені у митній декларації типу «імпорт», яка оформлюється для митного очищення товару при його ввезенні на митну територію України.

Відповідно до положень ІНКОТЕРМС 2010:

-  умови поставки DAP «Поставка в пункті…» означає, що продавець виконав свої обов’язки з поставки, коли  він надав покупцю товар, випущений в митному режимі експорту та готовий до розвантаження з транспортного засобу, який прибув у вказаний пункт призначення; 

- умови поставки FCA «Франко перевізник» означає, що продавець вважається таким, що виконав свої обов'язки стосовно поставки товару, пройшов митне очищення для ввезення, з моменту передачі його у розпорядження перевізника в узгодженому пункті.

При оформленні товарів у вільний обіг на митній території України, суб’єктом господарювання у графі 20 окремих митних декларацій типу імпорт «ІМ 40»  були зазначені умови поставки «DAP м. Чернігів». 

Тобто, зазначені у митних деклараціях умови поставки товару вказують на те, що підприємство не несе витрат на транспортування товарів до місця ввезення на митну територію України,  та як результат не має включати їх до митної вартості імпортованих товарів. Такі витрати покладаються на продавця імпортованих товарів.

Перевіркою даних бухгалтерського обліку та первинних  документів, а саме: актів прийому-здачі наданих послуг, рахунків-фактур та  банківських документів про оплату встановлено, що фактично витрати на транспортування даних товарів у міжнародному сполученні, тобто на їх доставку із пункту навантаження за кордоном на митну територію України  були понесені саме суб’єктом ЗЕД резидентом, при тому, що відповідно до умов поставки задекларованих платником податків у графі 20 митної декларації типу «ІМ 40» як «DAP м.Чернігів», витрати на транспортування товарів мав нести контрагент-нерезидент.

Таким чином, суб’єктом ЗЕД до складу  митної вартості товарів за ціною договору (контракту), в порушення вимог законодавства з питань державної митної справи не було віднесено витрати на транспортування товарів до місця ввезення на митну територію України.

Недостовірні відомості у відображенні фактичних витрат на придбання товарів призвело до заниження податкових зобов’язань зі сплати митних платежів на загальну суму на 38,5 тис гривень.

Фіскальна служба області вкотре звертає увагу суб’єктів господарювання, що заявлена декларантом митна вартість товарів і подані ним відомості про її визначення повинні базуватися на достовірних, об'єктивних, документально підтверджених даних, що піддаються обчисленню.

Даний приклад наведено для упередження  суб’єктів господарювання  від неправомірного заниження митних платежів при митному оформленні товарів та дотримання вимог податкового та митного законодавства.

                                            Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь